Начало » Нюзрум » Статии » IT иновациите през 2012

12 01
2012

IT иновациите през 2012

Иновацията е движещата сила на прогреса, който виждаме около нас. Новата 2012 г. се очертава да бъде година изключително динамична. С новите технологии, които навлизат в професията и дома, ще бъде интетресно да се види кои IT фирми заемат лидерството в иновациите. Очевидно е, че Apple са едните, но HP, Amazon, Microsoft и други hi-tech компании възприемат по-агресивен подход и определено ще оспорят позициите на Apple.

Макар тенденциите да са много повече, това са 5-те топ иновативни идеи, които ще търпят бурно развитие през 2012 г. в сферата на информационните технологии.

1) Таблетите
Няма съмнение, че това ще бъде изключителна година за таблет компютрите. С навлизането на пазара на Amazon, Apple, които непрекъснато ъпдейтват своите iPAD и Microsoft, които проектират своята нова операционна система за таблети, е очевидно, че борбата ще бъде изключително оспорвана.  Видно е, че водещите IT компании осъзнават, че таблетите в крайна сметка ще сложат край на употребата на настолни компютри и дори на лаптопите.

 Microsoft, които от години доминират в полето на операционните системи, разбират, че Andorid и Apple са много напред. А на Microsoft им остава да видят как новият Windows 8 ще бъде възприет. Според водещи експерти до 2015 г. 50% от компютрите в света ще бъдат таблети. Господството на персоналните компютри в дома и офиса е към своя край. Тази промяна ще започне осезаемо да да се усеща през 2012 г. Причината е в това, че бизнеса става по-зависим от мобилните комуникационни устройства и таблетните компютри.

2) Приложенията
Apple като лидери в иновациите вдигнаха високо летвата в софтуерната индустрия с техния App Store. Google и Amazon също поеха тази вълна. С появата на таблета и нарастващото му използване, IT приложнията ще се превърнat в движещата сила в полето на софтуера. Microsoft и други големи софтуерни гиганти ще трябва бързо да се приспособят към новите условия или да „загинат”.

Очаква се над 50 милиарда мобилни приложения да бъдат купувани на година. Тази тенденция ще се засили, когато софтуерните компании преосмислят традиционните начини на продажба и търговия на дребно. Остава да се види, дали това e добро развитие или не, тъй като качеството изглежда ще бъде за сметка на количеството до известна степен.

3) Социалните медии
Web 2.0 е „по-жив” от всякога и предоставяне повече социално-ориентирани уеб сайтове, от когато и да било. Социално-ориентираните уебсайтове ще продължат да доминират в онлайн преживяването с включването на социални медии, забавления, игри и приложения. Това важи с пълна сила след появата на таблетите, което направи общуването в социалните мрежи като Twitter, Facebook, Linkedin и т.н. лесно и бързо. През 2012 г. ще се наблюдава преход, който ще направи социалното общуване по-контекстуално и съобразено с индивидуалните предпочитания. Apple, Google, Nokia и Microsoft ще разширят границите на този процес и ще се опитат да поставят Мрежата и социалните медии в основата на една нова технологична ера.

4) “Облачните” технологии

“Облачните” технологии понесоха известни негативи, след като големи компании имаха проблеми с “облаците” си. Извън всякакво съмнение е, че “облачните” услуги ще бъдат водещи през 2012 г. Особено, когато компании като Amazon предлагат своите таблети, като включват онлайн съхраняване на данни. Тази тенденция ще навлезе дълбоко в бизнеса и ще промени начина, по който компаниите и служителите работят. Дните на 8 часа в офиса са на път да изчезнат. Освен това, “облачните” технологии могат да се окажат един от решаващите фактори за намаляване на въглеродните емисии. Именно такива иновации и по-добрата комуникация ще дадат възможност на повече хора да работят от домовете си.

5) Интегрираност
Дните на използването на отделни устройства за извършването на различни дейности е на изчезване. Съвременните hi-tech устройства са интегрирани. С други думи с помощта на едно приложение ще може да се контролира отоплението и алармата в дома; да се сърфира в интернет и да се пазари. И всичко това ще се осъществява от смартфона или таблета, докато човек е на работа. Apple отново са лидерите в това направление. Очаква се компанията да пусне LCD телевизор, който вероятно ще включва много от изброените възможности.

Бургас, 8000
к-с “Бр. Миладинови” бл.42А

тел.: 056 / 810 956, 810 957, 810 958
факс: 056 / 810 955
e-mail: office@bse.bg